Heidi Bjørgan


Statement Works Curatorial Projects Temp News CV Contact
Tendenser 2014 - Story Art
Group exhibition at Punkt Ø, Galleri F15, Moss, Norway | April 12th - June 15th, 2014

Galleri F 15 har arrangert kunsthåndverksutstillingen Tendenser siden 1971.Tendenser 2014 - Story Art undersøker visuelle fortellinger innen kunsthåndverk. Abstrakte, figurative og refererende fortellinger.

Kunstverkene er valgt ut basert på fortellingen de innehar og som kunstnerne ønsker å formidle. Muntlig og visuell fortelling har en lang tradisjon i vårt samfunn, men er mer vesentlige i samfunn hvor analfabetisme er utbredt. Det betyr ikke at visuelle fortellinger er irrelevante i vår tid og i vårt samfunn. De er like viktige, mindre religiøse enn tidligere, men treffer oss fortsatt. Visuelle fortellinger engasjerer oss på enn annen måte enn skriftlige, rett og slett fordi det er motsatt. I skriftlige fortellinger visualiserer vi abstrakte bilder i våre hoder, mens i fortellende, konkret kunst har vi bildene foran oss, og må tillegge historiene selv.

Heidi Bjørgan deltar med 4 verk featuring Linda Sormin. Linda Sormin fra Canada vakte oppsikt med en omfattende installasjon på den internasjonale keramikkutstillingen Ting Tang Trash  på KODE 1 (Kunstmuseene i Bergen) høsten 2011. Da utstillingen var over ble installasjonen demontert, og deler havnet hos kunstnerkolleger i Bergen. En av dem var kuratoren for utstillingen Heidi Bjørgan, og nå har hun gjenbrukt noe av dette materialet i en serie nye arbeider. En dialog er etablert med kollegaen, samtidig som temaet gjenbruk og bearbeidelse av allerede lagede ting er blitt ført videre og har resultert i nye verk. Vaseformen er basert på en avstøpning av en lampeskjerm i plast som Bjørgan for flere år siden fant i en container. Toppen som kanskje kan illudere en abstrahert buketter, er gjenbruksmateriale fra Sormin. Denne delen har Bjørgan glasert på nytt, slik at objektene får et helhetlig, koloristisk preg. Kontrastene mellom de to kunstnernes formspråk er derimot fremdeles tydeleg.

Kunstnere
Tobias Alm (SE)
Louise Birch (DK)
Heidi Bjørgan (NO)
Siri Brekke (NO)
Sigurd Bronger (NO)
Annette Dam (DK)
Siri Ensrud (NO)
Anders Jakobsen (SE)
Irene Nordli (NO)
Karina Nøkleby Presttun (NO)
Maria Ryan Sondresen (NO)
Anna Talbot (NO)

Kurator Putte H. Dal
Co-kurator Maria C. Havstam